علم تغذیه چیست؟

علم تغذیه چیست؟

تغذیه عبارت است از مجموعه فعل و انفعالاتی که موجب می شوند موجود زنده مواد م غزی را دریافت داشته و آنها را به مصرف رشد و نمو ونوسازی بدن برساند . به علاوه انرژی لازم برای انجام اعمال حیاتی و سایر فعالیت های مربوطه را تأمین کند . بنابراین هر ماده جامد یا مایعی که بعد از خورده شدن و هضم شدن و پس از آنکه از دستگاه گوارش جذب بدن گردید . به مصرف ترمیم ، نگهداری ، رشد و نمو بافتهای مختلف بدن و سایر اعمال حیاتی آن ها برسد غذا نامیده می شود.

علم تغذیه

برخی نکات بهداشتی در مورد اصول تغذیه صحیح و مناسب شخص سالم هیچوقت به طور دائم به قلب ، معده ، کبد ، اعصاب و سایر دستگاههای بدن خود نمی اندیشد زیرا آنها هر یک کار خود را به نحو احسن انجام می دهند و مزاحمتی ایجاد نمی کنند . چنین فردی همیشه خوش بین و خوش اخلاق بوده و قدرت کافی برای کار روزانه ومقابله در برابر ناملایمات خواهد داشت . به عبارت دیگر بین روح سالم و جسم سالم رابطه ایشرکت ملی صنایع پتروشیمی HSE اموربسیار نزدیک وجود دارد که تغذیه صحیح در تأمین این منظور نقش عمده ای را عهده دار بوده و در رسیدن به این مهم ، علاوه بر حفظ تعادل لازم در انتخاب نوع و ترکیبات مواد غذایی و تأمین انرژی کافی.

بی تردید، تغذیه مناسب بدن و ذهن، به رفع استرس کمک می کند، اما تغذیه مناسب چیست؟. پاسخ شماری از متخصصان به این پرسش، خوردن میوه، غذاهای حاوی ویتامینهای مفید، غلات، شیرینی و نوشیدن آب به مقدار کافی است.برخی اصول تغذیه سالم از نظر متخصصان به این شرح است:

1- به جای مکمل ها، نوشیدنی ها یا تنقلات بی ارزش ، سعی کنید موادی را مصرف کنید که حاوی ویتامین های مفید ، مواد معدنی و فیبر باشند.

2- غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت، محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی، فرآورده های سویا و بنشن به مقابله با استرس کمک می کند.

3- غلات و نان سبوس دار مصرف کنید.

4- میوه بخورید. میوه ها بسیار مغذی، فاقد چربی، کم کالری و سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان هستند.

5- روزانه حداقل یک وعده غذای غنی از ویتامین A بخورید.

6- خوردن روزانه حداقل یک وعده غذای غنی از ویتامین C مانند آب پرتقال ، گریپ فروت ، بروکلی ، کلم و گوجه فرنگی را فراموش نکنید.

7- غذاهایی را برگزینید (علاوه بر شیر) که سرشار از کلسیم هستند. از این مواد می توان به مواد و آب میوه های غنی شده با کلسیم، ساردین کنسروی، بروکلی، اسفناج و کلم اشاره کرد.

8- اسیدهای چرب امگا – سه را نیز از یاد نبرید. این مواد در مقابله با بیماری هایی مانند بیماری قلبی، افسردگی، آرتریت، آلرژی، اختلال دو قطبی، اختلال نقص توجه،سکته مغزی، لوپوس و برخی بیماری های کلیوی کمک می کنند.

منابع مناسب اسیدهای امگا – سه شامل ماهی سالمون، تن، ساردین، جوانه گندم، گردو، روغن کانولا، اسفناج، بروکلی و سبزیجات دارای برگ سبز هستند.

9- به میزان کافی آب بنوشید. نوشیدن آب کافی در روز به سلامت و طراوت شما کمک می کند. بدون آب کافی بدن و به ویژه پوست بدن طراوت و شادابی خود را از دست می دهد.

10- شیرینی هم می توانید بخورید اما زیاده روی نکنید. برای مثال به جای یک بسته شکلات چهار روز یکبار ، یک تکه کوچک شکلات بخورید. شکلات تیره به مقدار کم در کاهش فشار خون موثر است.

چربی ها

چربیها خاصیت انرژی زایی فراوان دارند و هر گرم از آنها 9 کالری انرژی ایجاد می کند. از این رو مصرف چربیها برای ایجاد حرارت ضروری می باشد.

چربیها دارای اسیدهای چرب لازم برای بدن می باشند و ناقل ویتامینهای محلول در چربی نیز هستند. به علاوه وجود چربیها در رژیم غذایی کودکان که در حال رشد می باشند حائز اهمیت است. همچنین جوانان و کسانیکه کارهای بدنی سنگین انجام می دهند نیاز بیشتری به چربی دارند.

چربیها در ساختمان غشا یاخته دخالت داشته و در قابلیت نفوذ پذیری غشای سلول اهمیت دارند. چربیها به دو صورت مشاهده می شوند:

چربیهای مرئی: مثل چربی موجود در کره ، دنبه ، و روغنهای گیاهی

چربیهای نامرئی: مثل چربی موجود در شیر ، زرده تخم مرغ ، گردو ، بادام .